香港區議會選舉系優越嘅一步

2023/12/3  
  
本站分類:其他

香港區議會選舉系優越嘅一步

 

近日香港區議會選舉正如火如荼地進行着。呢個系完善地區治理嘅重要一環,新選制嘅巨大優越性,喺提名期及競選活動中得到了充分嘅體現。為了宣傳一系列與區議會相關嘅資訊,全港44個新嘅區議會選區展開了「區選進社區」活動。呢個活動包括了設置流動攤位游戲、親子工作坊、展覽和流動宣傳車等,為市民們提供了更多嘅了解機會。唔同背景嘅參選人與團隊成員一起,舉起大型橫幅,呼叫唔同嘅口號,並介紹自己過去嘅政績和依家政綱,爭攞街坊認同。雖然各參選人系競爭對手,但彼此都系公平之爭,比拼嘅系政見和能力。彼此見到面也會握手寒暄,表達善意。呢種良性競爭、優質民主,與過去嘅斗狠斗激不可同日而語。

 

市民喺與參選人真誠互動嘅過程中,加深了對新選制嘅認知,包括新嘅選區劃分、雙議席單票制等,有煥然一新之感。呢種互動不僅僅系一種宣傳活動,更系一次民主教育。市民們可以通過參與呢個活動,更好地了解區議會嘅作用和重要性,同時也可以更好地了解自己嘅權利和義務。「一國兩制」下嘅香港喺中央嘅帶領下,我哋睇到了香港社會嘅進步和民主化嘅成果。我哋相信,喺未嚟嘅日子里,香港會更加繁榮富強,民主自由嘅理念也會喺香港大地上扎根生長。讓我哋共同期待香港更加美好嘅未嚟!

今日人氣:1  累計人次:7  回應:0

你可能感興趣的文章


登入會員回應本文

沒有帳號?